Itt és ott, mindenütt
A hetek észrevétlen szaladtak el Budapesten, utazás előtt nagy kört tettem a biciklivel a royaloak-i kertvárosban, biccentettem a fáknak és látni véltem, ahogy a levelek mindenhonnan integetnek nekem, visszavárnak. Először érkeztem úgy Magyarországra, hogy nem volt otthon, mégis otthonosság fogadott mindenütt. Az első napokban zavarodottan álltam a jászain a buszmegállóban, szokásból szálltam volna fel a kilencvenegyesre, de hol szálltam volna le róla, hova vinne, hisz nincs vonalán már haza. A visszafeléút előtt a másik oldalon a budapesti nyár ragasztott volna magához, gyöngyöző izzadtsággal és limonádéillatú ujjaival. Egy napig tartott a ragacs, mintha minden felszálláskor mélyebben élném meg az elengedést, egy mélyebb szinten eresztem szélnek, ami a formához, a fizikaihoz köt. Michiganben kövér esőcseppek fogadtak, a biciklim és mozdulatlanságban várakozó életzöld falevelek. Repültem-e, átkeltem-e az óceánon, lehetek-e itt és ott egyáltalán? Mikor a levegőben a sokóra alatt behunytam a szemeim, egyesével zártam el az érzékek leskelődő kíváncsiságát a külvilág felé. A látást, a szaglást, a tapintást és így tovább. Álomszerű álom, csendben fénylő valóság, érzékek nélkül nincs itt és nincs ott sem. Érzékelés nélkül honnan is tudhatnám, hogy repülök, leszálltam, margithíd vagy detroit van a lábam alatt? Én vagyok itt és ott is, a mozdulatlanságban, utazás nélkül, a puszta létezésben, mindenütt.
Otthonköszöntő ebéd esős nyári napokra:
Vöröslencse curry batátával mandulás rizspamlagon
Hozzávalók (2-3 főre étvágytól függően):
- 1 bögre vöröslencse átmosva
- 1 batáta
- 4 db datolyaparadicsom (vagy ennek megfelelő mennyiségű paradicsom)
- 1 ek olaj
- 1 kis ujjnyi gyömbér apró szeletekre vágva
- 1 tk koriandermag
- fél tk kurkuma
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk curry fűszerkeverék
- só
- fél citrom leve
- fél doboz kókusztejszín
- víz
- friss petrezselyem vagy koriander
- barna rizs
- szeletelt mandula
- tálaláshoz natúrjoghurt ízlés szerint
Elkészítés:
Olajon megpirítom a fűszereket a gyömbérrel, a paprikát a legvégén adom hozzá egy kevés vízzel, hogy ne égjen meg. A batátát és vöröslencsét belekeverem a színforgatagba, 1-2 percig pirítom, jöhet a paradicsom és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Kb. 20 percig főzöm, vagy amíg a lencse megpuhul. Hozzákeverem a kókuszt, ízesítem citromlével, hagyom, hogy átforrósodjon. A zöldet a legvégén hintem rá, mikor már levettem a tűzről.
A rizst sós vízben megfőzöm, a végén barátkoztatom a mandulával.