Itt és ott, mindenütt


A hetek észrevétlen szaladtak el Budapesten, utazás előtt nagy kört tettem a biciklivel a royaloak-i kertvárosban, biccentettem a fáknak és látni véltem, ahogy a levelek mindenhonnan integetnek nekem, visszavárnak. Először érkeztem úgy Magyarországra, hogy nem volt otthon, mégis otthonosság fogadott mindenütt. Az első napokban zavarodottan álltam a jászain a buszmegállóban, szokásból szálltam volna fel a kilencvenegyesre, de hol szálltam volna le róla, hova vinne, hisz nincs vonalán már haza. A visszafeléút előtt a másik oldalon a budapesti nyár ragasztott volna magához, gyöngyöző izzadtsággal és limonádéillatú ujjaival. Egy napig tartott a ragacs, mintha minden felszálláskor mélyebben élném meg az elengedést, egy mélyebb szinten eresztem szélnek, ami a formához, a fizikaihoz köt. Michiganben kövér esőcseppek fogadtak, a biciklim és mozdulatlanságban várakozó életzöld falevelek. Repültem-e, átkeltem-e az óceánon, lehetek-e itt és ott egyáltalán? Mikor a levegőben a sokóra alatt behunytam a szemeim, egyesével zártam el az érzékek leskelődő kíváncsiságát a külvilág felé. A látást, a szaglást, a tapintást és így tovább. Álomszerű álom, csendben fénylő valóság, érzékek nélkül nincs itt és nincs ott sem. Érzékelés nélkül honnan is tudhatnám, hogy repülök, leszálltam, margithíd vagy detroit van a lábam alatt? Én vagyok itt és ott is, a mozdulatlanságban, utazás nélkül, a puszta létezésben, mindenütt.

Otthonköszöntő ebéd esős nyári napokra:

Vöröslencse curry batátával mandulás rizspamlagon


Hozzávalók (2-3 főre étvágytól függően):
  • 1 bögre vöröslencse átmosva
  • 1 batáta
  • 4 db datolyaparadicsom (vagy ennek megfelelő mennyiségű paradicsom)
  • 1 ek olaj
  • 1 kis ujjnyi gyömbér apró szeletekre vágva
  • 1 tk koriandermag
  • fél tk kurkuma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk curry fűszerkeverék
  • fél citrom leve
  • fél doboz kókusztejszín
  • víz
  • friss petrezselyem vagy koriander
  • barna rizs
  • szeletelt mandula
  • tálaláshoz natúrjoghurt ízlés szerint
Elkészítés:

Olajon megpirítom a fűszereket a gyömbérrel, a paprikát a legvégén adom hozzá egy kevés vízzel, hogy ne égjen meg. A batátát és vöröslencsét belekeverem a színforgatagba, 1-2 percig pirítom, jöhet a paradicsom és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Kb. 20 percig főzöm, vagy amíg a lencse megpuhul. Hozzákeverem a kókuszt, ízesítem citromlével, hagyom, hogy átforrósodjon. A zöldet a legvégén hintem rá, mikor már levettem a tűzről. 

A rizst sós vízben megfőzöm, a végén barátkoztatom a mandulával. 

Népszerű bejegyzések